poniedziałek, 3 października 2016

Warzywny paprykarz

Kto ma ochotę na domowy paprykarz warzywny? :) Jest prosty do zrobienia, nie wymaga wielu składników i smakuje wszystkim. Dodatkowo podczas jego przygotowywania w całym domu rozchodzi się zapach pieczonej papryki. Bo to właśnie papryka pieczona nadaje tej paście wyrazistego smaku. Paprykarz najlepiej smakuje na zimno, ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Przepis znaleziony na smakowitym blogu Wegan Nerd.

Składniki:
3 czerwone papryki
1 spora marchewka
1 czerwona cebula
2 pomidory
torebka ryżu (u nas jaśminowy)
szczypta chilli w proszku
3-4 ziarna ziela angielskiego
3-4 ziarna jałowca
łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Papryki umyj, wydrąż gniazda nasienne, wyłóż na blaszkę skórą do dołu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez 20 minut, aż skóra zrobi się czarna. Owiń papryki w folię aluminiową i zostaw do wystudzenia. Gdy papryka wystygnie, obierz ją ze skóry. Pomidory sparz, obierz ze skóry i wrzuć do kielicha blendera, dodaj obraną paprykę i zmiksuj całość.

2. Ugotuj ryż w osolonej wodzie, odcedź go i odstaw na bok. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć do niej rozgniecione nasiona jałowca, ziele angielskie i chilli. Podsmaż przez chwilę, aż przyprawy oddadzą swój aromat, wyciągnij jałowiec i ziele a na patelnię dodaj cebulę i marchewkę.

3. Gdy marchewka będzie miękka, dodaj na patelnię sos paprykowy i ugotowany ryż, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Zostaw do wystudzenia, przechowuj w lodówce.

Nasze oceny:
Basia: Paprykarzu wychodzi spora ilość, ale nie martwcie się, szybko zniknie z talerzy, bo jest pyszny :) Warto go przygotować, bo wszystkim smakuje. Moja ocena: 10/10.


17 komentarzy:

  1. Ciekawe, bardzo lubię takie domowe smarowidła do pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio właśnie myślałam o warzywnej wersji tego przysmaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób koniecznie, nam chyba bardziej odpowiada wersja warzywna :)

      Usuń
  3. Ogólnie paprykarza nie jadłam wieku, a już takiego warzywnego to nigdy. Ale bardzo mi się ten pomysł podoba, ja bym nim smarowała kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być smaczne nie to co ten kupiony w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - wiemy z czego jest zrobiony i można go doprawić po swojemu :)

      Usuń
  5. Paprykarz jadłam lata temu u babci :) ale narobiłyście ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, ciekawe czy będzie przypominał ten babci :)

      Usuń
  6. Jeszcze nie robiłyśmy domowego warzywnego paprykarza ale jadłyśmy z Primaviki i był bardzo dobry :) Wasz na pewno jest jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter